20.4.10

iRiver Story - první zkušenosti a malý návod, jak nastavit češtinu v EPUB

Když tak delší dobu sleduji mánii ohledně čteček elektronických knih, jako je Kindle a aktuálně Apple iPad, rozhodl jsem se, že si taky jednu pořídím.

Dlouho jsem vybíral. Přemýšlel jsem o Kindle, především kvůli použití jiné zobrazovací technologie než je podsvícený LCD displej (který má iPad, iPhone a notebooky). Přece jenom jsem chtěl mít možnost číst i venku a výdrž na baterie cca 9000 otočení stránek je také výborná vlastnost - dobíjet a hlídat další zařízení, když mám iPhone, se mi opravdu moc nechce.

Nakonec mne ale zlákal iRiver Story (koupil jsem zde). Je podobný jako Kindle, ale narozdíl od něj se dá koupit v ČR s dvouletou zárukou a má slot na SD karty. Vzhledem k tomu, že čtečku využívám i na čtení studentských prací ve formátech doc, docx a pdf, je to vhodný způsob, jak sebou netahat další USB kabel pro přenášení souborů. Tyto formáty lze navíc na této čtečce zobrazit i bez převodu do jiného formátu - sice to má své mouchy (chybí přiblížení v pdf při zobrazení naležato), ale je to v řadě případů dostatečně dobře použitelné.


Zároveň se mi i líbilo, že se poměrně často objevuje nový firmware, který přidává další funkčnost. A v neposlední řadě zařízení běží na linuxu a firmware je otevřený, takže se dá upravovat.

Se čtečkou jsem nadmíru spokojen. Funguje svižně a čte se na ní opravdu dobře. Samozřejmě je ale problém s texty pro čtení. Ani tak ne s cizojazyčnými - ty si lze koupit na internetu snadno ze zahraničí, ale s českými. Těch se dá legálně získat poměrně málo, obzvláště současných (pominu-li bakalářské a diplomové práce mých studentů, které pro mne znamenají přečíst řádově tisíc stran ročně) - mezi zajímavé zdroje patří například Městská knihovna v Praze nebo Palmknihy. Vydavatelé však v tomto směru příliš aktivní nejsou. Nu což, budu si kupovat knihy v cizině, stejně je řada zajímavých knih v originále lepší :-)

Jak jsem ale také posléze zjistil, každá čtečka pracuje se standardními formáty pro elektronické knihy (např. EPUB) poněkud odlišně. Takže i když si stáhnu z Městské knihovny v Praze knihy ve formátu EPUB, což je prakticky zazipované HTML, iRiver Story českou diakritiku nezobrazí správně, ačkoliv jsou texty kódovány v unicode.

Hledal jsem, hledal, ale dlouho jsem nebyl schopen rozumně vytvořit EPUB texty se správně zobrazenou češtinou. Pouze ručním zásahem a vložením fontů do EPUBu. To sice funguje bez ohledu na typ čtečky, ale je to zdlouhavé, složité a každá kniha pak znovu obsahuje fonty prakticky zbytečně (zvlášť, když si je převádím do tohoto formátu sám). U jiných čteček většinou existoval jednodušší způsob - komfortní konverze pomocí programu Calibre s patřičným nastavením - především díky uvedení správné cesty pro použití jiných než standardních fontů.

Nakonec jsem na řešení i na iRiver Story přišel. Díky komunitě OpenInkPot, která analyzovala firmware použitý v této čtečce jsem objevil fungující postup a umístění složky fontů:
  1. Do složky fonts v hlavní paměti Story se nahrají příslušné nové unicode fonty - já používám například Droid Serif (lze stáhnout zde), tj. zkopíroval jsem si tam soubory DroidSerif-Regular.ttf, DroidSerif-Italic.ttf, DroidSerif-BoldItalic.ttf a DroidSerif-Bold.ttf. Tyto fonty se dobře čtou na elektronických displejích - není však problém například použít i Times New Roman.
  2. V Calibre je potřeba nastavit v možnostech převodu do formátu EPUB Extra CSS, pro výše uvedené fonty například následovně:
    @font-face {
    font-family: serif;
    font-weight: normal;
    font-style: normal;
    src: url(res:///mnt/MOVIFAT/font/DroidSerif-Regular.ttf);
    }
    @font-face {
    font-family: serif;
    font-weight: bold;
    font-style: normal;
    src: url(res:///mnt/MOVIFAT/font/DroidSerif-Bold.ttf);
    }
    @font-face {
    font-family: serif;
    font-weight: normal;
    font-style: italic;
    src: url(res:///mnt/MOVIFAT/font/DroidSerif-Italic.ttf);
    }
    @font-face {
    font-family: serif;
    font-weight: bold;
    font-style: italic;
    src: url(res:///mnt/MOVIFAT/font/DroidSerif-BoldItalic.ttf);
    }
    body, p {
    font-family: serif !important;
    line-height: 125%;
    margin-top: 6pt;
    }
  3. Poté stačí překonvertovat zdrojový text na EPUB a čeština by měla fungovat tak, jak se patří (pozná-li Calibre kódování češtiny u zdrojového dokumentu). Se všemi výhodami formátu EPUB, jako je například rychlost zobrazení a změna velikosti textu.
Prakticky je důležité především zachovat správně cestu u src a případně změnit jméno souboru fontu pro jednotlivé varianty (normální, tučné, kurzíva, tučná kurzíva).

V popisu svých zkušeností se čtečkou budu dále pokračovat, už se těším, až sám nějaké výukové texty pro použití ve čtečce vytvořím - myslím si, že je to začátek smysluplného studia z elektronických textů :-)

49 komentářů:

  1. Dobrý deň,
    sťahovanie fontu bude lepšie zmeniť na odkaz na článok (http://damieng.com/blog/2007/11/14/droid-font-family-courtesy-of-google-ascender), pretože keď som sa pokúsil stiahnúť to priamym downloadom, nepovolilo mi to (Direct downloads not permitted. Seems those naughty folks over at http://prakademik.blogspot.com/2010/04/iriver-story-prvni-zkusenosti-maly.html want to use my bandwidth to serve up...). Po prvom stiahnutí z článku už funguje aj priamy download, preto ste si to možno nevšimli.

    OdpovědětVymazat
  2. Vse funguje dle popisu. Moc mi to mohlo. Diky moc.
    Milo Hailec
    mhanilec@hami.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Mám dve otázky:

    - cesta k fontom pre iriver Story má byť "res:///mnt/MOVIFAT/font/..."?

    - mám aktuálny Calibre 0.7.8 a neviem ho prinútiť k override css. Keď si otvorím epub v 7z a pozriem css, stále je tam default, nič z toho, čo som dal do Calibre (podľa Vášho článku).

    Následne mi čeština v epub nejde, jediný spôsob, ako ju do iriver dostanem, je doc (alebo docx) alebo txt v Unicode, ale vtedy je problem v zalamovaní, bežne sú odseknuté na konci riadku posledné písmená zo slov. Bez ohľadu na to, či dám vo Worde zarovnanie do bloku alebo do ľava. Doc pekne prenesie fonty, veľkosť písma, riadkovanie a okraje strany, ale s tým "zlamovaním" sa text zle číta :(

    Ako sa prípadne vloží do epub font priamo? Stačí prepísať css a do rootu epub dokumentu nakopírovať fonty?

    Vďaka.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, cesta k fontům je přesně tak, jak píšete.

    Calibre 0.7.8 jsem zatím nepoužíval, fungovalo to takto ve verzích 0.6.x. Zkusím se na to podívat.

    Epub včetně vložených fontů se dá tímto způsobem vytvořit, znamená to ale víceméně každý epub otevřít a editovat CSS ručně. Fonty se tam pak obvykle nahrávají do nějakého podadresáře, ale v rootu by to snad šlo také - nicméně editujete-li si už takto CSS ručně, neměl by být problém ani s cestou na složku s fonty.

    OdpovědětVymazat
  5. Vďaka. Ono s tou verziou Calibre to asi bude horšie, css som si upravil ručne, ale čeština neprešla. Skúsil som si zdrojový súbor s knihou natiahnúť do Atlantis Word Editora, odtiaľ som si to uložil ako epub, kde som si do css dopísal cestu k fontom. Cez Atlantis to šlo v pohode, epub je ok, čítačka paráda (doteraz som nadával :)

    Takže u mňa fungujúci postup pdb do epub:

    - Simple Palm Doc Konvertor, http://www.slunecnice.cz/sw/simple-palm-doc-konvertor/ - vie masovo konvertovať pdb do docx.
    - Atlantis Word Editor, konverzia docx do epub
    - editácia epub (resp. prepísanie css)

    Škoda že Atlantis zatiaľ nevie v konfigurácii predvoliť css, ale aj tak som s výsledkom spokojný, idem si čítať :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem vyzkoušel novou verzi Calibre a opravdu to v ní nefunguje. Je tedy potřeba stáhnout a nainstalovat verzi 0.6.55 - alespoň prozatím, dokud nebude tahle chyba opravena. V té to funguje podle výše uvedeného návodu.

    OdpovědětVymazat
  7. Hi, do you know how to use the embedded fonts of Story?

    I found there ttf files named "iRiverSD.ttf", "iriverSMJ.ttf" under the "font" directory of the ebook.hex.

    BUT I can not use it by "url(res:///mnt/MOVIFAT/font/iRiverSD.ttf)"! Is this url right for the embedded font?

    btw, would you pls reply in English, thanks.

    flyisland AT gmail.com

    OdpovědětVymazat
  8. The URL that you have mentioned is just for font folder in the iRiver Story - you need to upload your own fonts first. And I'm sorry, I don't know the path to the internal fonts.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, tak jsem s nadějí přečetl vaše doporučení o češtině, zda-li bude fungovat na nový iRIVER EB05 COVER STORY, zkusil jsem dohrát fonty (zde bohužel není žáddný adresář font(s)), zkusil jsem i starou verzi Calibre. Ale bohužel stále tam mám otazníky. Adresáře jsem tam vytvořil, ale nevím jestli na tomto HW je url res:///mnt/MOVIFAT/.. . Nesetkal jste se náhodou s někým kdo má obdobné problémy u této verze?

    Děkuji,
    Jirka

    OdpovědětVymazat
  10. I já jsem čerstvým majitelem Cover Story 05, a po počátečním nadšení je tu dost zklamání. *.txt tak jako u 02 se na konci řádku dělí špatně a bez rozdělovníku.
    Zkoušel jsem knihu epub z "Palmknih", tam je čeština vpořádku. Vyzkoušel jsem z odkazu "Městská knihovna v Praze" Pes baskervilský a tam je čeština špatně. :-(
    Navíc jsem koukal na verzi firmware č. 1.07 RU, to je pro rusko??? Kupováno zde v Čechách.

    OdpovědětVymazat
  11. Bohužel s novou čtečkou nemám žádné zkušenosti. Každopádně u TXT je stejný problém i u té starší, proto je lepší je převést v Calibre na EPUB.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den všem,potýkám se s obdobnými problémy tak,jak jsou zde popisovány( mám IRiver EB05).Dílem jsou mé potíže způsobeny tím,že jsem na tyto věci dost antitalent dílem ale musím přiznat,že v něčem je u nás ještě pole neorané.Zatím se držím radami a výše uvedenými postupy pana Vojtka(zdravím !)a snažím se ke své nové ,,zbytečnosti,, najít svůj vztah a využítí.Mom. zápasím s formátem DJVU, nějak se nerozbaluje.O EPUB a češtině ani nemluvím ,ale to vrtání se v problému má též své kouzlo.Tonda

    OdpovědětVymazat
  13. Mohl byste mi prosím poradit, mám problém s malým kontrastem mezi pozadím a textem. Nemáte nějakou radu jak to upravit?
    Dáša

    OdpovědětVymazat
  14. A jakou máte čtečku? Story nebo Cover Story? Problémem dotykových displejů, který je u Cover Story, je právě snížený kontrast. A s tím bohužel nic udělat, pokud vím, nelze.

    OdpovědětVymazat
  15. Cover Story
    Dáša :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem to uspesne rozchodil podle navodu vyse. Vlozil jsem css do calibre verze 0.7.46. Upozornuji, ze je potreba knihu znovu prekonvertovat (jakoby samu na sebe epub na epub) aby se css ulozilo. Jeste zminim ze jsem pouzil font arialuni.ttf z windows, ktery ma 24MB a obsahuje vsechny znaky pro cely unicode rozsah. Pro me dulezite, protoze ctu take ruske a japonske texty. Takze nyni to bude skvele.

    Jeste k tem zabudovanym fontum, jak zminil anglicky pisatel, jsou dva. Patkovy a bezpatkovy. Bezpatkovy, to je ten default co se pouzije v txt souborech. Ten je plne unicode a muj testovaci utf8 text s CZ, DE, RU a JP znaky zobrazil perfektne. Ovsem patkovy font, ktery se pouziva pro epuby neni unicode. Proc tohle faux-pas iRiver udelali fakt nechapu. Nicmene, pokud by se nekomu podarilo z firmware vyhackovat cestu k internim fontum tak aby fungovala v css, tak by se nemusel nahravat externi font. Stacilo by pouzit ten bezpatkovy.

    OdpovědětVymazat
  17. Teď by to chtělo ještě ten samý návod pro cover story :)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den.Pane inženýre,prosím o event, radu.Mám EB05 Cover Story a našel jsem pro přístroj i osobní využití,když jsem jím synovi na vánoce neudělal moc radost.Nevyřešil jsem sice EPUB a pod.(na to nemám :-) ),ale různě upravené Pdf a Doc formáty včetně ppt a pod .mi v zaměstnání naprosto postačují.Ovšem-narazil jsem nyní na fatální technický problém-zamrznutí přístroje.Nikoliv však na oné testovací obrazovce,kdy se mi situace podařila vyřešit pomocí informací z kolonky FAQ na portálu iriver.com(google přeložil :-))V práci,pod vlivem náhlého prac. nasazení jsem čtečku ,,natvrdo,, odpojil od počítače a problém byl na světě.Čtečka zamrzla a nejde restartovat,nereaguje na nic.Nechávám ji tedy postupně vybít za,,neprovozu,, a uvidím.Neměl byste,prosím,nějakou radu či fígl? Děkuji.Tonda

    OdpovědětVymazat
  19. .........změna :-) problém se sám vyřešil.Resp.došlo pravděpodobně k poklesu napětí při vybíjení pod určitou hranici,naskočila testovací tabulka a z ní je už cesta ven dle instrukcí z FAQ. uf!! :-) Tonda.

    OdpovědětVymazat
  20. ...........situace se opakuje.Zaseknutí přístroje vzniklo pravděpodobně nechtěným opakovaným stiskem tlačítka při přenášení v kapse bez vhodného ochranného obalu(kožená schránka a pod.-nechávám si dělat na míru).Takže výše popsaný proces se opakuje.Minule žádoucí pokles napětí trval asi 5 dní a tak čekám na onu testovací tabulku na displeji.Přeju všem,kteří se s takovým problémem setkají trpělivost :-). Tonda

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za zkušenosti, sám jsem aktuálně přesedlal na Samsung Galaxy Tab, iriver si nechávám na pláž :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den,díky za inspiraci,též jsem uvažoval o změně ,,placatého nesmyslu,, :-),ovšem nenacházím dosud prostor pro dokonalé využití a tak zůstanu u iriveru,u kterého jsem užitek našel,téměř,tak nějak ex post a je mi též líto tento přístroj za 6600 Kč odložit do šuplíku.Shromažďuji odborné texty,tabulky schemata,upravuji je pokud možno do Doc formátu a docela jsem spokojen. Dnes,po 5 dnech jsem ho opět nakopnul výše popsaným způsobem.Budu sem,s dovolením,nahlížet,ten Samsung je výzva :-) Tonda

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den,

    moc děkuji za tenhle návod, funguje bezvadně. Pokud moc neotravuji, chtěl bych se zeptat ještě na jednu věc. Při zobrazení souborů ve formátu *.doc (Ms Word 2003) se při použití zvětšování text nezobrazuje celý (nenavazuje). Horní (první) řádek textu je rozpůlen (je natěsnán na horní hranu displeje, vidět jde jen jeho spodní část). U formátu *.txt nebo *.epub to funguje bez problému. Můžete mě prosím poradit?

    Děkuji

    Filip Hrazdil

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den,

    s wordovskými soubory zkušenost nemám, ale pokud je se zobrazováním problém, řešením je nejspíš převod do jiného formátu - pdf by mělo pomoci.

    V. Vojtko

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, mohu-li se vyjádřit k dotazu Filipa Hrazdila, tak snad jen tolik,že se nějak moc uspořádáním wordovských textů nezabývám,zkouším upravit text jak se dá jednak do sytého provedení písma a jednak do náležité velikosti ( 18-20-22 a pod.)tak aby se informace daly z čtečky přečíst.Záleží samozřejmě na účelu,pro který toto zařízení každý užíváme.Já potřebuji stručné,informačně nabité a rychle použitelné texty,schemata,výpočty a pod.Takže věnuji čas úpravám textů různého původu a formátu.Převody z Pdf či nebo diakritiku v EPUB,to jsem zatím nezvládl.Maličkost na závěr-pořídil jsem si v papírnictví malé silikonové samolepící čočky(8 mm) a umístil je do každého rohu čtečky ze spodní strany.Dobře drží na stole,nikam nemá tendenci padat.:-) Tonda

    OdpovědětVymazat
  26. Děkuji za radu, v jiných formátech problém není. Navíc DOC se dá ve Wordu uložit jako HTML a ten pak v Calibre převést na EPUB dle vašeho návodu i s diakritikou. Jinak některé EPUB z netu jdou i s diakritikou rovnou, třeba z www.ereading.cz (aspoň tedy ukázky). Filip H.

    OdpovědětVymazat
  27. Mám iRiver Story (EB02) třetí týden. Problémy s češtinou jsem vyřešil podle návodu výše (extra CSS, fonty), poslední Calibre 0.8.4 už funguje dobře.
    U TXT (správně česky v utf-8) slova seká na konci řádku, jak mu to vyjde, v DOC mi dělá nepravidelné mezery mezi písmeny, PPT jsem nezkoušel, XLS umí, použití podle mne sporadické (malý display). PDF správně, možnosti zoomu mě sklamaly. Ve čtečce je firmware 1.86 (?čína?). DJVu - pravidelně zamrzá u větších (desítky MB) souborů, nutný reset (dírka vedle USB a nové zapnutí).
    Bezproblémově zobrazuje EPUB, někdy dlouho načítá, až desítky sekund, hlavně rozečtenou knihu.
    DOC(x) převádím do RTF a přes Calibre do EPUB, obrázky se smrknou do velikosti ikon, takže se to hodí jenom na knihy, kde ilustrace nejsou důležité.
    Display je příjemný na oči, neunavuje, mohl by být světlejší, ale s dobrým osvětlením OK. jk

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, perfektně fungující, děkuji za pomoc. Jen dodám, že je třeba pravděpodobně uogradovat fiirmaware, ve verzi 1.12 složka font nebyl. V 1.71 ano.

    OdpovědětVymazat
  29. Zdravim,
    mohl by mi nekdo, prosim, poradit jak nainstalovat novy firmware ? Nyni mam 1.21, stahl jsem si 1.71 ale nejak nikde nemuzu najit zadny navod, mam EB02. Dekuji

    OdpovědětVymazat
  30. Dobry den, stazeny soubor zip rozbalte, po rozbaleni budete mit soubor hex. pripojte ctecku k pocitaci a prekopirujte soubor hex do rootu (korenoveho souboru) ctecky. na display se vam objevi hlaska o aktualizaci firmware. po tuto dobu ctecku neodpojujte. a je hotovo. snad je to dostatecne :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den,

    mám stejný problém s iriver eb 07. Moc se nevím rady co s tím.
    Prosím o radu.

    Předem děkuji

    Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U txt souborů stačí uložit do UTF-8, funguje to bezchybně. EPUB mi fungujou bez problémů, a pokud si je potřebuju vytvořit v calibre, tak musím nastavit středoevropské kodování - cp1250

      Vymazat
  32. Dobrý den,
    též bych potřebovala nějakou radu s EBO7 :-(
    děkuju
    Anna

    OdpovědětVymazat
  33. Máte někdo zkušenosti s češtinou do ARCHOS 70b eReader?

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den,
    poradali byste mi, kde se spouští zvuk při otáčení stránek ve čtečce IRiver Story? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  35. Pro Bo:
    Já mám IRiver Story EB02.
    Hudba se zde ovládá takto: klávesa MENU - volba Hudba - pak vybranou skladbu či záznam (formát MP3/WMA/OGG) - Enter, spustí se vybraná skladba a pak se dá vybrat kniha a číst a hudba se ovládá prostřednictvím tlačítek na klávesnici (Play/Pause, Další, Předchozí, VOL-, VOL+).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemyslela ale spouštění hudby během čtení, pouze takovou kravinku jako je šustění stránek, když se přetáčí listy :)

      Vymazat
    2. tak to jsem nezkoušela :-)

      Vymazat
  36. Konecne mi to funguje ako ma. Dik moc za navod.

    OdpovědětVymazat
  37. Iriver by mal mat displej s vacsim rozlisenim
    vie sa niekto vyjadrit ako sa mu na tom cita v porovnani s Kindle 3 ?

    co sa tyka vyssie uvedenych fontov pre eInk displej, najdete ich aj na stranke www.pepak.net

    Misojogi

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den. Pořídil jsem starší iRiver Story EB07. U formátu epub mi špatně funguje čeština i na zakoupených knihách. Nezobrazují se některé znaky používající diakritiku. Zkoušel jsem aplikovat styly CSS podle návodu pana Viktora. Nefungují. Mám pocit, že nedokážu správně adresovat složku s fontem ve čtečce, protože v mém typu se nevyskytuje adresář uvedený ve stylech CSS. Můžete mi poradit jak s tou češtinou mám naložit pokud se tomuto fóru ještě věnujete.

    OdpovědětVymazat
  39. Dobrý den,
    prosím o radu. Mám Story EB02. Nedaří se mi převod z TXT do EPUB, aby se v Iriver správně zobrazovala čeština. Zklamání ze zalamování řádek formátů DOC a TXT se asi jinak řešit nedá.
    Kam se uvedená sekvence CCS vkládá.
    Nemohu najít kde se v menu nastavuje formát EPUBu.
    Jsem asi dost laik. Děkuji.
    Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento problém jsem taky řešil dost dlouho, laboroval s CCS soubory, Calibre ...
      Jediné použitelné řešení je formát pdf.
      Většinu ebooků mám jako doc, takže není problém si nastavit vhodné rozměry stránky a velikost písma a upravený soubor vytisknou virtuální tiskárnou jako pdf.
      Mám nastavenou velikost A5, okraje 1,7 a 1,1 cm, písmo Palatino linotype 11 (pro mě je nejlépe čitelné) a jsem spokojen.
      MiB

      Vymazat
  40. Ty CCS se vkládají do souboru knihy. Dělá se to v programu Calibre u každé knihy zvlášť. Jestli jsem to správně pochopil. Jenže u mého EB07 nefunguje ten adresář v přístroji, odkud se načítá font. Určitě je to v něm jinak.

    Škoda, že už sem admin Viktor nechodí.

    OdpovědětVymazat
  41. Zdravím. Nedávno jsem opakovaně řešila problém se zamrzlou cover story čtečkou.
    A protože jsem čekání na samovolné vybití baterie shledala jako poněkud neuspokojivé, hledala jsem jiný způsob.

    A našla jsem toto:
    Connect the USB cable to the computer for charging about 10 minutes, then do the soft reset (hold the Power button + Home button together for 6 seconds).

    The Cover Story will restart.....

    A musím říct, že to skutečně funguje.

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý den

    Oni to už vyřešili novým firmwarem takže to nezamrzá ale zas blbne dotyková funkce . Špatná technická podpora ...

    OdpovědětVymazat
  43. Zdravim, jake mate zkusenosti se slovnikem? Obsahuje zminena ctecka anglicko- ceky slovnik? Dekuji

    OdpovědětVymazat

  44. Zlomené srdce není věc radosti, kterou znáte. Moje žena mě rozvedla poté, co mě chytila ​​podvádět se svým ex
    milenec. Byl tak zahanben a cítil jsem se na mě tak zklamaný. Nemohl jsem nést skutečnost, že už nemám životního partnera
    Rozhodl jsem se zkusit vrátit svou ženu se vším, co bych mohl udělat, ale nic se nedělo. Ne dokud jsem nebyl odkázán
    Lord Zakuza, který učinil to, co jsem si myslel, bylo nemožné, aby bylo možné vrátit svou ženu do 48 hodin poté, co jsem udělal
    kontakt s ním. Můžu odvážně a radostně říci, že moje manželství funguje dobře a krásněji než předtím a
    Jsem tak rád, že jsem se dostal do kontaktu s Dr. Ilekhojiem, protože je to opravdu génius. Děkuji také Mayovi Albertovi za to, že mě spojil
    na lorda Zakuzu. Pokud máte nějaké otázky bez ohledu na to, jak velké to je, Dr. Ilekhojie to vyřeší za vás. Emailová adresa:
    gethelp05@gmail.com Volání / Whatsapp +2348147400259 pro naléhavou odpověď

    OdpovědětVymazat

Prohledat tento blog