12.3.10

Amazon Kindle a skripta pro 21. století

Už jste zaznamenali boom ohledně zařízení pro čtení knih na principu elektronického papíru? Asi nejprominentnějším zástupcem je Amazon Kindle, který způsobil revoluci v prodeji knih (Amazon již prodá více knih v elektronické než papírové verzi), ale existuje i řada dalších, např. iRiver Story nebo Nook od Barnes & Noble.

Elektronický papír má narozdíl od LCD displeje tu výhodu, že napájení potřebuje pouze pro změnu zobrazení. A baterie tak vydrží opravdu dlouho. Navíc je čitelný jako obyčejný papír, což je pro spoustu lidí příjemnější než číst z LCD displeje.

V Kindle, který má vlastní globální připojení k internetu, lze zobrazovat jak knihy zakoupené na Amazonu, tak i pdf dokumenty atd. K dokumentům si lze navíc přidávat poznámky a záložky. Jeví se to tedy téměř ideální zařízení pro studium. Nemluvě o možnosti snadno využívat literaturu, která zrovna vyšla například v USA.

Osobně proto v podobném zařízení vidím cestu, jak vytvářet a poskytovat skripta a různé další výukové materiály studentům. Hlavní výhodou pro pedagoga je zejména možnost vlastní přípravy publikace a její snadná aktualizace - není třeba nechávat tisknout stovky kusů, které se pak prodávají několik let.

Má-li být publikace zdarma, stačí ji rozdistribuovat v pdf. A i prodej skrze Amazon lze vyřešit elegantně, dokonce včetně fyzických výtisků knihy podle potřeby a amerického ISBN. Ani jednotková cena nemusí být příliš vysoká - řádově i okolo sta Kč.

Nejspíš to v brzké době vyzkouším. Dokonce lze tímto způsobem vytvářet i knihy z mých oblíbených myšlenkových map :-) Určitě se zde podělím o výsledky a zkušenosti.

6 komentářů:

  1. Nedávno jsem navštívil se svým desetiletým synem pedagogicko-psychologickou poradnu. Řeč přišla i na elektronické knihy. Pedagožka z poradny byla velmi skeptická k náhradě tištěných knih eKnihami k účelům vzdělávání. Podle ní, při používání eKnih je nižší aktivita (psaní na papír, podtrhávání, poznámkování) a manipulace s fyzickými předměty (knihami, sešity, psacími potřebami). Kratší je i délka manuálního a vizuálního kontaktu s knihou. Proto je osvojení znalostí z knihy u eKnih obtížnější.

    OdpovědětVymazat
  2. To je zajímavé - ale asi to záleží na individuálním způsobu práce. Já si například dělám poznámky z knih do myšlenkových map na počítači, k papírovým knihám mám tak nějak úctu a nerad do nich cokoliv zapisuji a podtrhávám :-)

    A odborné knihy jednoznačně preferuji v elektronické podobě, je-li k dispozici. Jednak je můžu mít pořád sebou, jednak se v nich dá vyhledávat a jednak mi nevadí je číst na počítači - což jak vím, spoustě lidí problémy dělá.

    Nicméně bych určitě souhlasil s tím, že děti by měly používat spíše knihy klasické. Se svými dětmi si to užíváme ...

    U studentů VŠ bych ale předpokládal, že to nemusí být na závadu. Jde pouze o to, osvojit si trošku jiný styl práce. A navíc je to už přece jenom generace, která je na elektronické formy komunikace zvyklá.

    OdpovědětVymazat
  3. Máš bezva Blog a koukám že píšeš o Amazon Kindle.Taky o něm píšu je to tady Jirka. http://amazon-cz.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,
    o kindle se živě zajímám. Jsem vášnivým čtenářem, hlavně beletrie. Kindle by potenciálně řešila můj problém: ráda čtu knihy anglických či amerických autorů ale ve španělštině. Sehnat je šlo zatím dvěma způsoby. a)sednout na letadlo a doletět si do obchodu či antikvariátu v Madridě b)nechat si knihy poslat poštou přes španělský knižní e-shop.
    Teoreticky by v kindle verzi mohly časem existovat všechny knihy a jejich překlady a nebylo by nutné platit 50Euro poštovné jako teď :( Zdá se ale, že právě Amazon svoji větev ve Španělsku nemá a jiné e-shopy nenabízejí kindle verze knih ve španělštině. A výběr španělských knih na Amazon.com je tristní, hlavně učebnice, brrrr..
    Co myslíte, je to hudba budoucnosti nebo už to bude fungovat brzy? Představuju si, že si stahuju a čtu svoje oblíbené knihy třeba ve francouzštině, polštině.. žádné posílání poštou, to by pak byla kindle opravdu bomba.
    Bohdana

    OdpovědětVymazat
  5. Kindle nakonec nemám, koupil jsem si iRiver Story a zahraniční knížky si pořizuji například na www.ebooks.com.

    Hodně zajímavě se v poslední době jeví i nook od Barnes & Noble (www.barnesandnoble.com).

    Španělština je určitě z hlediska USA zajímavý trh, hispánci tam mají významný podíl na populaci. Lze tedy zřejmě očekávat, že se u amerických obchodníků s ebooky začne i v tomto směru něco dít - ale hlavně v okamžiku, kdy bude na anglickém trhu hodně těsno. Což asi bude brzy :-)

    Ostatní méně významné trhy asi budou bohužel spíše později, případně se na nich objeví noví, lokální vydavatelé. Ale u nás to odhaduji v masovějším měřítku tak nejdříve za rok, spíše 2 až 3.

    OdpovědětVymazat
  6. Aktualizovaný web věnovaný Amazon Kindle.
    Informace, návody, forum a více.
    http://kindle.ic.cz/

    OdpovědětVymazat

Prohledat tento blog