8.3.10

Jak na myšlenkové mapy na počítači?

Jestliže jste se potkali s knihami Tonyho Buzana (např. tady), zaujaly vás myšlenkové/mentální mapy (video Tony Buzana o výhodách zde) a neumíte dobře kreslit, možná přemýšlíte, jak tyto mentální mapy vytvářet na počítači. Já jsem byl například pomocí těchto přístupů schopen značně zefektivnit a zrychlit úkoly vyžadující ujasnění vlastních myšlenek (plánování, řešení problémů, psaní textů) - odhadem cca o 50 %.

Pro tyto účely existuje celá řada softwarových nástrojů, nicméně asi žádný není vhodný pro všechny způsoby využití. Vyzkoušel jsem jich celou řadu (vyčerpávající přehled je například zde) a vytvořil jsem při tom více než 100 různých map. Moje výsledné zkušenosti by se daly shrnout následovně:
  • Pro mé potřeby - tedy vytváření nejen myšlenkových, ale i pojmových map, které vypadají vizuálně atraktivně (jedna ze zásad tvorby) a dají se používat pro výuku - se nejvíce osvědčily komerční software NovaMind a Inspiration (v ČR má zastoupení firma Proverbs). 
    • Hlavním důvodem je přístup k obrovské online databázi vhodných obrázků s vyhledáváním přes klíčová slova - to uspoří velké množství času při vytváření map. Databáze obsahuje obrázky použitelné pro výukové účely i pro management.
    • Druhou výhodou je podpora jak myšlenkových map, tak i dalších typů grafického vyjádření myšlenek (pojmové mapy, Vennovy diagramy atd.). Je-li potřeba pracovat s vyjádřením většího množství znalostí, musí se různé formy vizuálního vyjádření střídat, jinak jsou brzy stereotypní a ztrácejí účinnost.
    • Určitou nevýhodou je obecně to, že software je v angličtině (nicméně se v něm dají připravovat mapy v češtině).
    • Po zkušenostech s jinými programy jsem zpočátku považoval za nevýhodu i to, že nešly v tomto software až tak dobře vytvářet a prezentovat rozsáhlé mapy, nicméně nakonec se ukázalo, že z hlediska způsobu mého využití je to spíše výhoda. Jsem tím nucen vytvářet výsledné mapy tak, aby byly přehledné a svým rozsahem uchopitelné i pro ostatní, čímž zůstává zachována celistvost pohledu na zkoumaný problém. Pro rozumnou prezentaci a eventuální vytištění podkladů v papírové formě jsou zároveň mapy v takovém rozsahu, aby se vešly a byly čitelné na listu papíru. Na jedno téma se pak dá využít více mezi sebou provázaných map (například jedna přednáška na hodinu a půl je pak podpořena 3 - 8 mapami). V tomto software jsem vytvořil přes padesát různých map a rozhodl jsem se u něj s největší pravděpodobností zůstat do budoucna.
  • Další software, který používám, je XMind. Ten je v základní verzi zdarma a mapy se dají sdílet na internetu, takže ho používám především pro šíření výukových map a šablon mezi studenty.
Existují ještě další rozšířené softwarové nástroje - například freemind, který je česky a zadarmo, nebo MindManager, iMindMap a řada dalších.

Ty obvykle svádějí k vytváření velmi rozsáhlých map, které mohou obsahovat množství informací najednou s tím, že je vidět vždy pouze část mapy. Pro organizaci často aktualizovaných myšlenek například v rámci řízení projektů a plánování to může být výhodné, problém ale nastává ve chvíli, kdy se má mapa prezentovat jako celek včetně detailů a jinou formou než elektronicky - tj. především v případě jejího tisku a komunikaci s ostatními. I když se dá částečně skrýt, vytisknout na více listů, případně rozdělit na několik menších, typicky to vede k dodatečné práci a zhoršení přehlednosti a čitelnosti. I v těchto softwarových nástrojích lze samozřejmě vytvářet menší mapy, slabší stránkou však je typicky jejich výsledný grafický vzhled - jedinou výjimkou je software iMindMap, který má velmi pěkný organický vzhled, nicméně velmi vysokou cenu.

Z hlediska praktického použití pro management je asi do budoucna nejperspektivnější varianta online nástrojů podporujících sdílenou tvorbu map. Zajímavé jsou v tomto smyslu služby mindmeister.com, mindomo.com (základní verze zdarma) a comapping.com. A nakonec se tímto směrem vydávají i téměř všechny dříve uvedené klasické softwarové nástroje pro myšlenkové mapování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prohledat tento blog