8.3.10

Systémová dynamika a systémové myšlení - jaký software?

Kdokoliv, kdo přijde hlouběji do styku se systémovým myšlením, jak o něm píše například Peter Senge v Páté disciplíně, obvykle řeší problém, jaký software použít pro tvorbu vlastních simulačních modelů na bázi systémové dynamiky.

Samotný systémově dynamický model je pak obvykle vytvářen graficky, skládá se ze stavových a tokových proměnných, takže notace vypadá například takto (ukázka ze Simtegra MapSys):


K takovémuto modelu se posléze přidávají matematické vztahy, které umožní simulovat chování v čase - a tím testovat různé hypotézy, scénáře a způsoby řešení komplexních problémů v sociálních systémech, například v podnicích.

V Česku ty nejvýznamnější komerční softwarové nástroje nabízí firma Proverbs. Jedná se především o Vensim, Powersim a iThink/Stellu. Všechny tyto nástroje nabízejí velmi široké možnosti uplatnění:
  • Vensim je klasický nástroj, který je používán na MIT, kolébce systémové dynamiky. Má obrovské možnosti v modelování i v ladění (vynikající SyntheSim) a je česky. Jediné, čemu jsem osobně příliš nepřišel na chuť, je uživatelské rozhraní. Nicméně je i za příznivou cenu, obzvlášť pro nekomerční použití, a do určité míry omezené verze se dají pořídit za několik tisíc.
  • iThink/Stellla - dvojice těchto softwarových nástrojů se funkčností neliší, iThink je určen firmám a Stella školám. Vynikající jsou zejména možnosti uživatelského rozhraní pro výukové simulátory. Tento software se hodí spíše pro jednodušší modely a jeho cena je již v řádech několika desítek tisíc.
  • S Powersimem jsem kdysi sám začínal. Umožňuje vytvářet jak složité modely, tak i propracované uživatelské rozhraní. Cena je však ze všech nejvyšší.
Nicméně existuje i několik levnějších alternativ, které sice nenabízejí takové možnosti, ale zato jsou zdarma, případně velmi levné. Některé z nich mám vyzkoušené:
  • Simtegra MapSys - tento software pořídíte za 95 dolarů pro plné komerční využití. Za ty peníze toho umí vcelku dost, podporuje jak diagramy stavů a toků, tak i příčinné smyčkové digramy. Neumí však přidávat ovládací prvky (tlačítka, táhla) pro nastavování simulace za běhu - to je potřeba řešit pro celou simulaci najednou na začátku.
  • NetLogo - tento software je zcela zdarma, slouží sice především pro multiagentní modelování, ale umožňuje i tvorbu jednoduchých systémově dynamických modelů.
Ještě existují i další, o kterých vím, ale osobně jsem je zatím nevyzkoušel, například AnyLogic nebo Simile.

Každopádně možnosti jsou poměrně široké - ať už pro vědecké použití, podporu rozhodování v podnicích, nebo pro výuku. Když si sami vyzkoušíte nějaký model vytvořit, poznáte, jak to rozšíří vaše znalosti - a budete-li mít nějaké dotazy, případně problémy, ozvěte se mi :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prohledat tento blog