8.3.10

XMind - nový zajímavý software zdarma na tvorbu a sdílení myšlenkových map

Myšlenkové mapy jsou výborné pro individuální použití, ale ještě lepší, když je možné je volně sdílet.

Osobně pořád nejvíce preferuji software NovaMind, protože mi dává volnost při tvorbě map. Nicméně je to komerční software a ne každý si ho může dovolit. I další velmi dobrý a rozšířený software, Mindjet MindManager, stojí nemalé peníze.

Pro ty, kteří chtěli tvořit myšlenkové mapy zdarma, donedávna existovala pouze jedna rozumná alternativa, opomenu-li čistě webové aplikace - software freemind. Nyní je ale vše jinak. Mnohem lepší software zdarma je XMind.

Tento software se pro mne stal softwarem druhé volby po NovaMindu. Takže všechny výukové mapy, které dělám například na StudujChytře.cz, budou od teď i ve formátu XMind, aby se kdokoliv mohl mapou prokousat a rozšířit si ji dle svého.

Jenom krátce před konkrétní ukázkou. XMind je principielně velmi podobný MindManageru.  Všechny základní funkce zvládá velmi dobře, dokonce lze i při stisknuté klávese Alt libovolně přemísťovat části mapy. Jeho asi jediným vážnějším problémem tak může být pouze absence knihovny vlastních obrázků.

Za plusy lze považovat různé formáty vizuálního zobrazení informací, nejen myšlenkové mapy. XMind podporuje Ishikawův diagram (rybí kost) i různé verze organogramů. Zajímavé je i zapojení jednoduchých tabulek. A hlavně, základní verze je zdarma a mapy lze snadno publikovat a sdílet na internetu.

Existuje i placená varianta v ceně 49 USD/rok, která podporuje prezentační režim, export do pdf/Wordu/PowerPointu a projektové řízení - což je určitě zajímavá alternativa k MindManageru.

A nyní již slíbená ukázka mapy vytvořené v XMind, která je součástí kurzu Myšlenkové mapy pro studenty.


1 komentář:

  1. Jn jediné co je problém jsou exporty
    Tip pro export obrázků ve velkém rozlišení :D.
    Roztáhneme mindmap nejlépe přes dva monitoru a kopírovat obrazovku :D > MS malování a vložit.
    Získáte export co má 4000x1024 místo 800x600 ...
    Můj článek o mindmapách je tady
    http://mareklecian.cz/mindmapy-programy-pouziti/

    OdpovědětVymazat

Prohledat tento blog