8.3.10

Distribuce piva (Beer Distribution Game) - manažerská hra

V rámci různých předmětů hraji se studenty manažerskou hru Distribuce piva (Beer Distribution Game). Tuto hru vymyslel profesor John D. Sterman z MIT v 60. letech 20. století. Lze na základě ní jednoduchým způsobem ilustrovat řadu problémů, které mohou vzniknout v distribučních řetězcích v případě, kdy se v nich vyskytují zpoždění a není dobře zvládnuto společné řízení zásob a sdílení informací.

Velmi pěkný simulátor umožňující zkoumat chování takovéhoto řetězce je k dispozici například na http://backspaces.net/Models/beergame.html. Další informace jsou k dispozici například na http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_Distribution_Game.

Pro podporu týmového hraní se studenty mám k dispozici vlastní počítačovou verzi hry včetně podpůrných materiálů v češtině. Ve výsledku pak ke hře stačí mít jeden počítač, na kterém probíhají všechny výpočty - omezuje to chyby vznikající při synchronizaci a zrychluje to celkově hraní hry (lze ji pak stihnout během hodiny a půl).

Další výhodou je, že lze experimentovat se základním nastavením hry - dobou zpoždění dodávek, případně zapnout náhodný vývoj konečné poptávky. Je-li dostatek času pro zopakování, je možné pozměnit pravidla, například umožnit sdílení informací o konečné poptávce, a hru hrát znovu.Výsledky jsou elektronicky zaznamenávány a lze je jednoduše zpracovat například v Excelu.

Máte-li zájem si Distribuci piva zahrát, ozvěte se mi. Občas hru hraji také ve firmách, případně mohu poskytnout software vč. návodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prohledat tento blog